Expeditie Tijdloze Stad: de Minstroom

Minstroom

“Iedere stad heeft plekken waar de tijd lijkt stil te staan. Waar verleden, heden en toekomst in elkaar overgaan. Tijdloos, duurzaam. Ik ken een plek in Utrecht, met jaren 50-flats, waarbij het lijkt alsof de gebouwen midden in een weiland staan. Er tussendoor stroomt een rivier. Ondanks die flats hangt hier een tijdloze sfeer. Dergelijke plekken – ongeacht uit welke tijd – maken Utrecht mooi en leefbaar. Het idee dat een plek al eeuwen meegaat, verbindt mensen met de stad. Het zorgt ervoor dat ze er zuinig op zijn, omdat die plek nog lang mee moet. Mijns inziens maken dit soort tijdloze plekken in de stad mensen gelukkiger. Het geeft ze houvast. In het kader van het lustrum van vereniging Nieuw Utrecht (NU) onderzoeken we in het project Happy City Utrecht hoe Utrecht er in de toekomst uitziet en wat mensen daarin gelukkig maakt. De tijdloze stad hoort daar zeker bij.”
Ester Smit, Tijdloze plekken in de stad maken mensen gelukkiger, DUIC, 9 juni 2015.

De Minstroom is een raadselachtig waterloopje in een eeuwenoud tuinbouwgebied midden in de stad. Misschien is het zelfs een van de oudste tuinbouwgebieden in Nederland. Een oud restje natuur dat rust uitademt in de hectiek van het stadsleven. Een plek met een boeiend verleden. Verscholen achter nieuwbouw. Een plek die fragiel is en waar voorzichtig mee omgesprongen moet worden. Een plek waar stedelingen even kunnen opladen.

De tijdloze stad heeft de toekomst. Betekent dat dan niks aan doen? Niets is minder waar. Gelukkig zijn er mensen die gebieden als de Minstroom koesteren en zich erover ontfermen. Tegelijkertijd kan het ook zo gebeuren dat er op een onbewaakt moment een reeks bomen uit een historische boomgaard worden gekapt. Erfgoed en de publieke ruimte zijn kwetsbaar. Wat kan de Minstroom in 2030 zijn – voor Happy City Utrecht?

De expeditie wil onderzoeken hoe bjjzonder het gebied in de stad is, hoe ´tijdloos´ en hoe dat bijdraagt aan onze missie en lustrumthema: De Gelukkige Stad. Uiteindelijk is dan de vraag: HOE zorgen we nu voor dit soort gebieden, hoe waarborgen we die? De expeditie gaat alvast met nauw betrokkenen het gebied, elkaar, kwaliteiten, kansen en situatie (nog) beter leren kennen om vandaaruit te kijken naar een omgevingsvisie. De expeditie maakt deel uit van een zgn. Stadslab dat ook leidt tot eerste pilots waarmee de visie gerealiseerd kan worden.

Programma

Tijdens de expeditie #tijdlozestad gaan we:

+ Het gebied beleven tijdens een wandeling. Je gelooft het pas als je het ziet.

+ Betrokken experts geven inzicht in geschiedenis, gebruik, context en actualiteiten rond de Minstroom.

+ Benoemen wat deze plek (en dit soort plekken) nou precies bijdraagt aan een gelukkige stad. Deze principes kunnen we gebruiken bij het maken van Happy City Utrecht.

Organisatie vanuit Nieuw Utrecht | Happy City NL

– Ester Smit, Op avontuur met geschiedenis.

– Henri van der Vegt, Happy City NL.

Foto [Joop Hörmann]: Minstroom

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s