Expeditie Wester- en Oosterkade

20150213_114505

Op vrijdag 13 februari doen we de eerste expeditie voor NU De Toekomst: met het NU-team verkennen we de Wester- en Oosterkade en direct achtergelegen gebied te voet. Tijdens de Start-Up op 3 februari was stedelijke verdichting een van de visies op de groei van Utrecht tot 2030. Utrecht wordt compacter en ontwikkelt zich verder tot polycentrische stad. Rotsoord is zo’n centrum, vlak bij de oude binnenstad. Wester- en Oosterkade werkten lange tijd als doorgangsgebied. Nu is het een place to be. Een perfecte stepping stone tussen Twijnstraat/Ledig Erf en Rotsoord.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

Wat zie je?
Door in dit gebied te lopen, sfeer te proeven, een praatje te maken met ondernemers en onze observaties vast te leggen op foto’s, krijgen we gevoel bij wat er hier speelt. Het zijn eerste indrukken die aanknopingspunten bieden voor verdere research, interviews om meer duiding te geven aan dit stuk stad als pars pro toto voor stedelijke ontwikkeling op dit moment en misschien wel van de toekomst.

Toekomstdenken op de kaart
Bedoeling is om op de NU toekomstkaart weer te geven wat er speelt en mogelijk is in Utrecht. Het werken met de kaart is een manier van toekomstdenken. De expedities werken ondersteunend voor trend watching en trend setting.

Nieuw Utrecht aan de kades
De expeditie Wester- en Oosterkade laat zien dat dit ‘nieuw Utrecht’ pur sang is: hoge dichtheid met nieuwbouw en monumentale bebouwing, aan de kades krijgt de lange geschiedenis een nieuwe eigentijdse invulling met yoga, mindfullness, paaldansen. Ook de creatieve sector is uitgebreid vertegenwoordigd, net als de ambachtelijke maakindustrie met zeepproducenten, meubelmakers en een blokfluitbouwer. We zien horeca in oude bedrijfspanden – goede koffie en veel verse producten van dichtbij in huiselijke, intieme en monumentale setting. Kortom, een plek om bij te komen van de waan van de dag. Zeer afwisselend, vol contrast, kleinschalig en duurzaam. Nu nog wachten tot het station Vaartsche Rijn zich vult met bedrijvigheid en opent in 2016. Dan is dit stukje stad even af.

Integrale benadering
Voor de toekomstkaart is dit stuk stad interessant omdat het een goed voorbeeld is van de verschillende trends die door elkaar heen spelen: nieuwe economie, opkomst stadsindustrie, nieuwe recreëren, kleinschaligheid, eigenheid/couleur locale, stedelijk wonen, verdichting naast de binnenstad, andere waarden dan alleen winst.

Startpunt van de expeditie
Wat nog ontbreekt, is levendigheid onder het station. Het is natuurlijk de bedoeling dat die er komt, maar nu de opening van het station nog twee jaar op zich laat wachten, kan NU De Toekomst misschien met lokale ondernemers, gemeente en stakeholders hier al een tijdelijke invulling voor in gang brengen. Kennis van Wester- en Oosterkade kan ook inspiratie of een vertrekpunt zijn voor toekomstkansen op vergelijkbare plekken elders in de stad. De open blik van de expeditie is een krachtig – en superleuk! – startpunt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s