Het verhaal van Nieuw Utrecht: Happy City Utrecht NL

Voorblad HCU smal voor WP

 

Ook een vereniging voor stedelijke vernieuwing moet zich vernieuwen. Nieuw Utrecht bekent kleur op haar verjaardag. Tijd voor een goed verhaal – voor het grote publiek.

De eerste ideeën gaan altijd snel. 15 jaar vereniging Nieuw Utrecht? Dat gaan we vieren!  15 jaar vooruitkijken? Helemaal raak voor een vereniging die vernieuwing in de stad aanjaagt. We gingen aan de slag met NU De Toekomst.

Al doende een programma maken
Een lustrumprogramma van een vereniging maak je samen. Met leden. Met studenten van verschillende universiteiten, met maatschappelijke organisaties – van Smart City Grid  tot volkstuinvereniging en met overheden. Al doende kreeg het programma de afgelopen maanden vorm via bijeenkomsten en tochten door de stad.

Waar gaat het heen met Utrecht in 2030?
We zochten naar het onderliggende verhaal. Toekomstdenken is interessant, maar waar gaat het heen met Utrecht in 2030? Een welvarende stad zijn we.  De balans vinden voor ‘people, planet, profit’? Zeker een handig kader om te gebruiken. Maar wat voor stad willen we? De creatieve stad, das war einmal. De gezonde stad dan? En toen hadden we het: het gaat om de Gelukkige Stad. Uit de wetenschappelijke hoek krijgen we bevestiging: waar Richard Florida de creatieve stad op de kaart zette en Carolyn Steel de eetbare stad, zet Charles Montgomery The Happy City wereldwijd op de agenda.

Werken met een kompas
Geluk wordt ons kompas om richting te geven aan de groei van de stad. Geluk is een universele drijfveer in het leven van de mens. De stad is de leefomgeving van de mens. De verstedelijking zet door. Dan moet de vorming van de stad toch gericht zijn op ons geluk? Geluk is het begrip dat we gaan laden in al zijn veelzijdigheid. Nieuw Utrecht heeft de afgelopen vijftien jaar altijd de focus op initiatieven gelegd: inzicht en visie op de stad moesten blijken uit wat we deden. Nu combineren we de praktijk met ons verhaal: over de gelukkige stad Utrecht. Nieuw Utrecht gaat de stad in en vormt met iedereen die wil meedoen een uniek stadsverhaal dat we inkleuren met waarden die van betekenis zijn in ons stadsleven. De ‘gelukkige stad’ maken we concreet aan de hand van tien thema’s: tijdlozestad, fietsstad, woonstad, jongestad, campusstad, gezondestad, spirituelestad, industriestad, winkelstad. We maken kennis met praktijkvoorbeelden tijdens onze stadsexpedities en map-ups. Onderweg is de gelukkige stad het kompas. En vormen we toekomstbeelden rond de tien thema’s via de Happy City Stadslabs.

Vanaf nu: Happy City Utrecht NL
NU De Toekomst heet daarom vanaf nu Happy City Utrecht NL! (‘Alleen de gelukkige stad heeft de toekomst!’)

Kompas beeld

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s