StartUp NU De Toekomst

20150203_212217

Zo gaat dat dus. Zet een groepje NU-leden en andere liefhebbers van de stad bij elkaar. Leg een kaart op tafel en vraag hen voorspellingen te doen over Utrecht in 2030 en deze te vertalen naar kansen op de toekomstkaart. Meteen ontstaat er een levendig gesprek. Bij elkaar opgeteld brengen 26 stedelingen een enorme hoeveelheid kennis en ervaring rond de tafels op de 21e verdieping van het Stadskantoor bijeen. Nieuw Utrecht brengt hen samen voor de StartUp NU De Toekomst om richting te geven aan de toekomst van onze stad.

Met Googletram naar het nieuwe stadshart Lombok
Een greep uit de genoemde trends, kansen en locaties. De zelfsturende auto gaat er komen. De Googletram is een kleine vorm van openbaar vervoer voor tien personen en zal het stadsleven veranderen. Dit brengt de autoloze binnenstad misschien wel dichterbij. En wat betekent zo’n tram voor busbanen als op de Vleutenseweg?
Over vijftien jaar heeft Utrecht meerdere stadscentra – verschillende plekken in de stad waar iets te doen is en waar je graag naartoe gaat. De stad groeit wel met 70.000 inwoners de komende vijftien jaar. Toch blijft Utrecht compact. In de binnenstad en Noordwest zie je diverse voorbeelden van stedelijke verdichting, waar compact wonen opgaat met een stedelijke cultuur van gevarieerde voorzieningen. Door vergrijzing komt er ook beweging in het wonen en komt er voor nieuwe inwoners betaalbare en leuke woonruimte beschikbaar.
Met de groei van de stad wordt Lombok het nieuwe hart van de stad. Lombok heeft een bonte mix van culturen. En grote verscheidenheid aan kleine winkels en startups in de Kanaalstraat. Het nieuwe hart brengt misschien meer uitwisseling in onze verzuilde stad – of verdwijnt de kosmopolitische cultuur dan juist?

Stap voor stap uitbreiden
De kansen zijn intussen op een eerste versie van de NU Toekomstkaart vastgelegd. Eerste leden, partners en geïnteresseerden hebben aangegeven zich te willen verbinden met de toekomstkaart. Zo is er een uitwisseling met Gemeente Utrecht dat een toekomstgericht programma ontwikkelt: Panorama Utrecht 2.030. En er is een begin van samenwerking met Universiteit Utrecht. Studenten Urban Governance van Bestuurs- en Organisatiewetenschap gaan meewerken aan de toekomstkaart. Ook vanuit Nieuw Utrecht zelf geven NU-leden invulling aan NU De Toekomst. Zo willen de initiatiefnemers, de oprichters van Nieuw Utrecht, de kaart en de groep stap voor stap uitbreiden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s